Corespondenţă specială de la Chişinău
UN EVENIMENT FOLCLORIC ŞI CULTURAL REMARCABIL : Orchestra „LĂUTARII” a împlinit 40 de ani de activitate
În zilele de 19 şi 20 decembrie 2010 sala mare a Palatului Naţional din Chişinău a găzduit două concerte de excepţionale dimensiuni dedicate împlinirii a 40 de ani de activitate ai Orchestrei Naţionale de muzică populară „Lăutarii”, orchestră al cărei conducător şi prim-dirijor este maestrul Nicolae Botgros. E greu de descris în cuvinte emoţia acumulată pe scenă, în culise şi în sala în care au luat loc în fiecare seară mai bine de 2.000 de spectatori. Cele două concerte au însumat aproximativ 11 ore de muzică, de aduceri aminte, video-proiecţii, felicitări şi momente speciale. Au fost în sală ( şi au urcat şi pe scena cea încăpătoare pentru a transmite felicitări „Lăutarilor”: Mihai Ghimpu – preşedintele interimar al Republicii Moldova, Vlad Filat – prim-ministru al Republicii Moldova, Dorin Chirtoacă – primarul general al municipiului Chişinău, Valentin Goga – director general al Organizaţiei Concertistice şi de Impresariat „Moldova Concert” şi mulţi alţii. Solişti de pe ambele maluri ale Prutului au cântat cu drag în cele două spectacole: Irina Loghin şi Cristian Pomohaci ( ridicaţi pe 19 decembrie la rangul de „Artist al Poporului din Republica Moldova” de preşedintele Mihai Ghimpu ), Adriana Antoni, Marcel Pavel, Mioara Velicu, Ion Paladi, Adriana Ochişanu, Lidia Bejenaru, Dinu Iancu Sălăjan, Petrică Mâţu Stoian, Niculina Stoican, Natalia Barbu, Doina Sulac, Nicuşor Iordan şi foarte mulţi alţii. Cristi Botgros (nepotul maestrului) a „preluat” orchestra în semn de stabilitate şi de viitor bun al „Lăutarilor” ajunşi la vârsta deplinei maturităţi. În urmă cu 40 de ani, Orchestra „Lăutarii” a fost înfiinţată de regretatul solist Nicolae Sulac. Acum fiica lui, Doina, duce mai departe fiorul interpretativ. A doua formulă „Lăutarii” a fost întemeiată de maestrul Nicolae Botgros. În privinţa domniei-sale viitorul artistic este pe deplin asigurat. De altfel în Basarabia familia maestrului este denumită cu respect „Dinastia Botgros”, pentru că Lidia Bejenaru (soţia maestrului) şi Adriana Ochişanu (nora), sunt soliste ale orchestrei „Lăutarii”, iar Corneliu (fiul) şi Cristi (nepotul), sunt violonişti excepţionali, aidoma lui Nicolae Botgros. În privinţa darurilor, acestea au fost multe şi…diverse. De la icoane, flori (un munte!) şi până la Titlul de Cetăţean de Onoare al Chişinăului ( decernat maestrului Nicolae Botgors) sau la recitalul lui Ionică Minune, marele acordeonist român, oferit în dar „Lăutarilor” de Nicuşor Iordan.
Pentru că a fost o cerere de bilete mult peste capacitatea sălii ( cele aproape 5.ooo de locuri au fost ocupate într-o zi de la punerea în vânzare a biletelor) şi s-a jucat cu casa închisă cu două săptămâni înainte de desfăşurarea concertelor, maestrul Nicolae Botgros a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că va încerca în luna martie să programeze o săptămână întreagă de spectacole „Lăutarii” la Palatul Naţional din Chişinău. Astfel poate vor reuşi toţi fanii orchestrei să vadă pe viu evoluând cea mai bună orchestră de muzică populară din întreg spaţiul românesc.
Personal sunt mândru şi bucuros că am prezentat toate marile evenimente ale Orchestrei „Lăutarii” din ultimii ani : Concertul aniversar Nicolae Botgros la 50 de ani de viaţă , Spectacolul „Lăutarii – 35 de ani de activitate”, Spectacolele „In Memoriam Grigore Vieru”, desfăşurate în luna februarie a anului 2010, precum şi aceste senzaţionale concerte „Lăutarii – 40”. Am văzut Chişinăul încărcat de zăpadă şi de lumini de sărbătoare, am cunoscut oameni buni şi ospitalieri, mi-am revăzut vechi prieteni şi mi-am umplut sufletul de folclor de cea mai bună calitate.
Victor Mihalache
( în exclusivitate pentru revista
„Din toată inima” )